Vår juiceskola

Vår Juiceskola

Nästa all juice som säljs i Sverige är inte pressad här, utan i odlingslandet långt bort ifrån Sverige. Den pressade juicen pastöriseras en eller flera gånger innan den lagras på tank, ofta i månader innan den kommer till Europa där den fylls i sin förpackning.

Vår juice är gjord av färsk frukt, bär och grönt från alla världens hörn, levererad direkt till vårt musteri i Herrljunga, där de pressas till världens godaste juice som varsamt pastöriserat för lagom lång hållbarhet. Alltid 100% svensktillverkat. Nypressat, färskt och gott. Naturens egen energidryck!

1. Hemmapressat

Den färskaste juicen, pressad hemma. När du pressar din juice själv hemma. Färskare än så går inte att få, om frukten är färsk förstås. Tidskrävande och dyrt. (Ex. Till en liter apelsinjuice går det åt ungefär 2,5 kilo apelsiner).

2. Råjuice

Juice pressad av färsk frukt. Helt obehandlad (rå) och utan några tillsatser. Kortare hållbarhet, max 10 dagar som oöppnad. Känslig för temperaturskillnader – hela kedjan behöver hålla minst 5C för att inte bli dålig.

3. Nypressad

Juice pressad av färsk frukt i eget presseri. Flera juiceproducenter köper sin frukt och pressar själva men endast någon enstaka producent har sitt presseri i Sverige.

4. NFC

Nfc står för (Not from Concentrate) Ej från koncentrat.
Denna sorts juice har pressats av färsk frukt i dess ursprungsland. Juicen är färsk när den pressas men pastöriseras sedan och läggs på stora fat där de lagras upp mot ett år innan den kommer till butik.

5. Från koncentrat

Juice från koncentrat innebär att vattnet tas bort från juicen efter att frukten pressats. Koncentratet pastöriseras en eller flera gånger och fylls på fat där den lagras under lång tid. Koncentratet säljs som koncentrat att blanda hemma själv alternativt blandas med vatten i fabrik till drickfärdig juice.

6. Fruktdryck och nektar

Nektar är juice 25-50 % (beroende på frukt-/bärslag) blandat med vatten och socker eller sötningsmedel. Då drycken har lägre %-andel fruktjuice än 100 får den inte kallas för juice. Står drycken i rumstemperatur innehåller drycken konserveringsmedel och behöver inte stå kyld för att bevaras.

Övrig dryck som inte uppfyller kraven för resp. typ benämns rätt och slätt som dryck.